Radioamatörer chattar på radio i stället för Internet.

Vi tycker det är mycket roligare att "chatta" med varandra via mikrofon eller telegrafinyckel i stället för tangentbord. Alla hör alla. Vi vet att motparten bl.a. har samma intresse som man själv. Har Du en polismottagare eller annan scanner kan Du lyssna på amatörradiotrafiken!

Genom ITU (ett FN-organ) har radioamatörerna över hela världen tilldelats en mängd frekvensområden, vart och ett användbart beroende på vilken radioutrustning man har, årstid, tid på dygnet m.m.

Vi chattar lokalt

Medlemmarna i den lokala radioklubben håller kontakten och "chattar" med varandra. Radiofrekvenserna brukar oftast vara någonstans mellan 145,200 - 145,575 MHz. I Flen använder vi klartext på frekvenserna 145,750 MHz eller 434,750 MHz. Digitalt kör vi på 434,550 MHz.

Vi chattar regionalt.

Via relästationer och radiolänkar pratar vi med andra radioamatörer på 10 - 15 mils avstånd, ibland mycket längre. Frekvenserna brukar vara 145,600 - 145,7875 MHz eller 434,600 - 434,975 MHz.

Via våra radiolänkar i Flen kan vi dessutom kopplas oss vidare både runt Sverige och hela världen. Frekvenserna är de samma som vi använder lokalt (se ovan) samt frekvenser under 30 MHz (kortvåg).

Vi chattar globalt

Via egna amatörradiosatelliter eller på frekvenser under 30 MHz kan vi också chatta med radioamatörer över hela världen. För många av oss är det en stor tjusning att kunna prata ned andra radioamatörer globalt med endast vår egna radioutrustning. Helt oberoende av koppartrådar och Internet.

Helt gratis!

Några tips!

Vill  Du få tips om några frekvenser att lyssna på så skicka ett e-brev till sk5um@ssa.se så får du några tips tillbaka. Allt beroende på vilken radio/dator-utrustning du har och ditt intresse.

Ett tips till: Kom och hälsa på oss i klubblokalen!